Безопасно ли е да управляваме автомобил с газова уредба

Газовите уредби за автомобили все по-масово навлязоха на пазара. Все повече и повече коли са с монтирани газови уредби. Да, това е факт, които не бива да се пренебрегва, но възниква въпроса до колко безопасни са те?

Безопасността разбира се е на първо място, защото ние возим не само себе си, а и нашите деца и близки. Така нека го обсъдим. Ако сме решили да управляваме кола с газова уредба на първо място и най-добре би било да си закупим автомобил с фабрично монтирана уредба. Ако желаната от нас кола не е с монтирана такава, но ние все пак я искаме, то тогава ни остава единствено да си монтираме.

При газовите уредби задължително отидете при професионалистите в бранша. В никакъв случай не се доверявайте на гаражни майстори. Те не са професионалисти, не разполагат с достатъчно инструменти и опит. Рискът е твърде голям не си заслужава да го поемате, заради по-ниската цена на монтажа. Ако обаче се доверите на професионалисти в бранша риска ще е сведен до минимум.

Автомобилите с професионално монтирани газови уредби не са рискови или поне рискът е твърде малък и може да се сравни с всяка друга система за гориво. От друга страна газовите горивни системи спомагат за по-малкото износване на двигателите. Това е така, защото газта влиза в двигателя в газообразно състояние и по този начин не води до износване на бутала и клапани. При двигателите работещи на газ не се натрупва нагар по свещите, клапаните и буталата.

Газта изгаря почти изцяло и това е причината да няма нагар. Това, че изгаря почти напълно води и до по-малкото замърсяване на околната среда. Т.е. газовите автомобили са по-екологични. От друга страна те са и по-безшумни, което води до намаляване на шумовото натоварване на урбанизираните територии. Все факти, които ни навеждат на мисълта, че си заслужава да си закупим и да ползваме автомобил с монтирана газова уредба. Той е безопасен, евтин и екологичен.